Wat is een Micromodal?
Micromodal is een cellulosevezel waarvan de eigenschappen de voordelen van katoen en traditionele viscose combineren. Hoewel de naam van deze stof vreemd klinkt, is het materiaal 100% natuurlijk. Bovendien neemt het zelfs beter vocht op dan katoen! Het wordt gebruikt voor de productie van ondergoed, pyjama's en sportkleding. Micromodal is duurzaam, ademend, biedt comfort en absorbeert zweet tijdens intensieve bewegingen. Bovendien is het ongelooflijk zacht en sluit het aangenaam aan op de huid.
Waar is een micromodal van gemaakt?
Micromodal, evenals de daaraan gerelateerde modal, zijn relatief nieuwe materialen die nog maar enkele decennia in de mode-industrie worden gebruikt. Voor de productie van deze stof wordt cellulose uit bomen (bijvoorbeeld sparren, beuken of dennen) gebruikt. Afhankelijk van de verwerkingsmethode kan er een materiaal ontworpen worden dat qua uiterlijk lijkt op zijde, linnen, wol of polyester. De algemene naam van deze stof is echter "viscose". Deze stoffen verschillen echter in kwaliteit. Micromodal is kwalitatief hoogwaardiger dan viscose. Daarom is het een ideaal materiaal voor mensen die op zoek zijn naar edele viscose soorten.
Is micromodal een natuurlijke stof?
Micromodal is een kunstmatige vezel, maar geproduceerd uit natuurlijke grondstoffen. Tijdens de productie worden ze onderworpen aan moderne technische behandelingen. Hierbij wordt eerst cellulose opgelost en vervolgens worden er vezels uit gesponnen. De resulterende micromodale vezels kunnen in verschillende kleuren worden geverfd en met andere vezels worden gemengd. Het is dus een 100% natuurlijk en volledig biologisch afbreekbaar materiaal!
Stof voor mensen met allergieën
Micromodal wordt vaak gebruikt om kleding voor zwangere vrouwen te produceren, wat de veiligheid ervan aangeeft. Het is bovendien non-allergeen! Het is zacht, laadt niet op en wordt gekenmerkt door een hoge mate van vochtopname. Deze stof is een ideale keuze voor mensen met een een neiging tot allergieën en een gevoelige huid.
Waarom wij van micromodal houden
Micromodal is gewoon mooi! Het heeft een licht glanzend oppervlak, wat vooral bij dameskleding een mooi, esthetisch effect geeft. Door het productieproces en de gebruikte componenten is micromodal bestand tegen mechanische beschadigingen. Het verliest zijn eigenschappen niet, zelfs niet na vele wasbeurten en kreukt bijna niet, in tegenstelling tot traditionele viscose! Tegelijkertijd voelt het prettiger aan en is het zeer delicaat.
Het onbetwiste voordeel van micromodal is dat het materiaal aangenaam koel aanvoelt. Het neemt 50% meer vocht op dan bijvoorbeeld katoen, waardoor de huid droog blijft en kan ademen.
Het is een van de toonaangevende materialen bij de productie van ondergoed, sportkleding, nachtkleding en loungewear. Er wordt steeds vaker kleding voor dagelijks gebruik van gemaakt.
Wat zijn de belangrijkste voordelen van micromodal?
Laten we de belangrijkste kenmerken van de micromodal samenvatten.
- Het is een materiaal van 100% plantaardige oorsprong.
- Het heeft een satijnen glans en laat een aangenaam, koel gevoel achter op het lichaam.
- Hoge vochtopname, 50% hoger dan katoenvezels!
- Hogere weerstand tegen krimp en kleurverlies dan traditionele viscose.
- Kreukbestendig - strijken is vaak niet nodig.
Hoe je micromodal moet wassen
Micromodal is een gemakkelijk te wassen en duurzame stof. Het is bestand tegen slijtage en pilling! Lees echter vóór het wassen het etiket van de fabrikant dat in de kleding is ingenaaid.
Micromodale kleding en ondergoed kan in de wasmachine of met de hand gewassen worden, op 30 graden Celsius. Hoge temperaturen zorgen ervoor dat vezels krimpen en permanente plooien veroorzaken die later moeilijk te verwijderen zijn. Vermijd absoluut het centrifugeren op hoge snelheid.
Micromodal drogen
Vermijd zeker het drogen in de droger! Micromodal heeft ook een klein nadeel: het rekt iets uit, dus het is aan te raden om het tijdens het drogen niet aan een hanger te hangen.
Micromodal strijken?
Goed gewassen en opgehangen micromodal kreukt praktisch niet. Als u echter kreuken ziet of de stof wilt opfrissen, gebruik dan een stomer in plaats van een traditioneel strijkijzer. Als u toch met een traditioneel strijkijzer wil strijken, doe dit dan op een maximale temperatuur van ongeveer 110 graden, het liefst binnenste buiten.